Cine suferă din cauza Brexit, de fapt: mulți oameni vor rămâne ”pe dinafară” și nu vor înțelege de ce

de: Alexandru Puiu
23 02. 2021

Adevăratele consecințe ale brexit vor deveni evidente în a doua jumătate a acestui an, când va deveni evident că foarte mulți oameni nu au realizat formalitățile de rezidență, pentru că nu au putut sau nu au știut că trebuie să fac. Sunt oameni cu 30 de ani de stat în Marea Britanie, iar viitorul lor este foarte incert.

Pornind de la niște estimări mai mult sau mai puțin abstracte vizavi de ce urmează să se întâmple în Regatul Unit, aproape un milion de imigranți au decis să părăsească teritoriul și să se întoarcă în țările de origine în 2020. Aceasta este concluzia Migration Observatory (MO) sau Observatorul privind imigrația din cadrul Universității Oxford.

Pe lângă cei care au ales să plece acasă, rezidenții comunitari aflați într-o situație financiară precară sau mai în vârstă se confruntă cu și mai multe dificultăți decât ceilalți pentru a-și reglementa șederea înainte de luna iulie 2021, scrie El Pais, potrivit Rador. Mulți s-ar putea trezi că se duc în vizită în țara lor de origine, dar nu se mai pot întoarce în Regatul Unit, pentru că sunt opriți la graniță.

Noua lege a imigrației aprobată de guvernul Boris Johnson, în vigoare de la 1 ianuarie, va complica foarte mult întoarcerea celor care vor să încerce în viitor. Dar aplicarea definitivă a Brexit, la mijlocul acestui an, amenință să devină o bombă cu ceas pentru mii de oameni convinși că se bucură deja de o viață stabilă și așezată în această țară.

„Problema va apărea la mijlocul anului, cu persoanele în vârsta care vor începe să întâmpine probleme și să își dea seama, de exemplu, că nu au nici măcar un pașaport reînnoit după atâția ani”, a recunoscut pentru El Pais o sursă din serviciile diplomatice spaniole aflată în Regatul Unit.

„Majoritatea cetățenilor UE care locuiesc în Marea Britanie sunt tineri și cu educație superioară și nu ar trebui să aibă nicio problemă în înțelegerea și utilizarea unui proces de petiție care a fost simplificat la maximum”, a declarat Madeleine Sumption, directoarea MO. „Dar amenință să prezinte mult mai multe dificultăți pentru anumite grupuri de oameni care fie nu cunosc acest proces, fie aparțin unor grupuri vulnerabile supuse excluziunii sociale sau abuzurilor”, a adăugat ea.

Ca să înțelegi mai bine gravitatea și amploarea situației, ai în vedere că aproximativ cinci milioane de oameni au dobândit statutul de rezistent în Regatul Unit până la această oră, deși la începutul negocierilor privind Brexit se estima o prezență de aproximativ 3,6 milioane de cetățeni UE în Marea Britanie.

Din păcate, conform statisticilor oficiale, aproximativ 20% din totalul cetățenilor europeni nu au urmat formalitățile necesare rezidenței în timp util, aproximativ un milion de oameni. Cei mai afectați sunt minorii (700.000) care s-au născut în Regat, dar nu au automat cetățenie, contrar opiniei părinților, dar și vârstnicii (140.000) care locuiesc de peste 30 de ani în Marea Britanie.

Olandezul Wiard Sterk, unul dintre promotorii campaniei The3Million în apărarea drepturilor cetățenilor comunității în fața Brexit, avertizează că și în cazul în care 70% sau 80% dintre rezidenți finalizează cu succes procesul de reglementare, posibilul număr al persoanelor care vor fi neprotejate este îngrijorător.

”Ne întâlnim cu cazuri similare scandalului Windrush, în care mulți oameni nu au documente, în ciuda faptului că au locuit în această țară pentru cea mai mare parte a vieții lor”. Ca referință, Windrush face referire prima ambarcațiune care a transportat sute de afro-caraibieni din coloniile britanice spre Marea Britanie, la sfârșitul anilor 1940. În timpul guvernării conservatoarei Theresa May, mulți dintre ei au rămas blocați în țările lor de origine când, după sfârșitul vizitei acasă, nu au mai putut intra din nou pe teritoriul britanic.

„Guvernul a precizat deja că oricine îndeplinește cerințele pentru a beneficia de schemă și are motive rezonabile pentru a fi ratat termenul limită va avea noi oportunități de a prezenta petiția”, a explicat pentru El Pais Kevin Foster, secretarul de stat pentru imigrare, într-un interviu recent. Dar executivul lui Boris Johnson nu a definit încă clar care ar fi aceste motive rezonabile, în timp ce noile reguli de imigrare mult mai restrictive sunt deja în vigoare.